Hvad er en router? – Læs inden du køber din egen…

Hvad er en router

Denne guide er ikke teknisk og omhandler en router forstået som det du får leveret fra din internetudbyder via telefonstikket. Leder du efter de tekniske termer kan du downloade den avancerede guide nedenfor.

Hvad er en router?

En router er en “kasse”, der sørger for at der er  forbindelse mellem centralen der giver dig internet og den enhed du gerne vil have på internettet. Via én af portene på din router tilslutter du routeren til telefonstikket i dit hjem og via trådløst netværk eller kabel tilslutter du eksempelvis den computer du gerne vil have på internettet.

Hvad kan en router?

Routeren sørger for at de handlinger du udfører på din pc bliver omsat til et sprog, der kan forstås på internettet – således at når du indtaster en web adresse i din internetbrowser ved den hvopr og hvordan den skal spørge sig  frem og samtidig sendt dataen til din pc så det kan blive præsenteret for dig.

Styre trafikken

Den kan styre mængden af trafik og prioritere at eksempelvis telefoni eller har fortrinsret frem for andet trafik. Ud over at styre trafikken kan den også give eller blokere adgang for applikationer. Opsætningen kan til dels være automatisk – men kan også sættes op manuelt.

Beskyttelse

En router sørger for at uvedkommende ikke har adgang til dit netværk. Den beskytter dine enheder mod hackere.

Fordele internettet

Som udgangspunkt får du kun adgang til at tilslutte én enhed til internettet når du køber internet gennem en dansk internetudbyder. Den router som du får med bliver som hovedregel denne ene enhed, der så kan fordele adgangen til flere enheder.

Sikrer en unik adresse

På samme måde som vi har fysiske adresser til levering af fysisk post – giver routeren også de enheder der bliver tilsluttet til den en “unik” adresse. Den er dog ikke mere unik end at når enheden ikke længere bruges på routeren – kan den blive tildelt til en anden enhed.

Forskellen på et modem og en router

Før i tiden var det ofte at internetudbyderne leveret et modem frem for en router. Basalt set giver de dig begge adgang til internettet – men routeren er meget mere avanceret og det er næsten et krav at hvis du kun får et modem fra din internetudbyder – at du tilslutter en router til dit modem.

Mig bekendt er der kun 2 udbydere tilbage i Danmark, der leverer en router med som standard. Den ene er perspektiv bredbånd som jeg vil fraråde – den anden er kviknet hvor du for en lille merpris på 249 kr. får en ret avanceret trådløs router med i stedet.

Hvad er wifi?

Wifi eller wi-fi er trådløst internet. Ud over de 2 ovenfor nævnte kender jeg ikke til nogen internetudbydere der ikke leverer en router med trådløst internet med.

Lidt om standarder for trådløst internet

Som udgangspunkt er det ikke noget du skal bekymre dig om da alle enheder vil virke på de trådløse router, der sælges fra internetudbyderne. Den hurtigste standard i dag hedder AC standarden. Mig bekendt er der ikke nogen udbydere, der leverer dette med til deres internetopkoblinger. Derfor skal du selv ud og købe denne.

Bedste trådløse router fra internetudbyderen

Jeg har ikke testet alle trådløse routere, men ud fra udbyderne TDC, Yousee, Fullrate og Telia er min vurdering at routeren med den bedste dækning på trådløst er routeren fra TDC (Homebox HGW3). Den dårligste var Yousee router (CG3000). Her kan jeg godt anbefale at købe din egen router og sætte til – hvilket du skal med alle udbyderne hvis du vil have den bedste dækning. Nedenfor finder du internetudbydere med fornuftige trådløse routere.

RouterNiveauLæs mere
Asus AC87UTop-endLæs mere
Asus AC68UMid-endLæs mere
Dlink DIR868LBudgetLæs mere

Bedste trådløse router du selv køber

Vælger du selv at købe en router vil jeg anbefale du køber en, der benytter den nyeste standard på markedet AC – det gør alle nedenstående og flere af dem er testvindere!

UdbyderRouterLæs mere
TDCTrådløsLæs mere
FullrateTrådløsLæs mere
TeliaTrådløsLæs mere
Opsummering af artiklen:
Hvad er en Router
Emne:
Hvad er en Router
Opsummering
Læs hvad en router er og find ud af hvilken internetudbyder der har den bedste eller hvilken du skal købe
Skrevet af:
Udgiver:
Internet-bredbaand.dk
Logo:

Submit a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

UBEGRÆNSET HASTIGHED OP TIL 100 MBIT!

Hiper logo
nedkanp
  • Billigt
  • Trådløs Router
  • Trustscore 8.7 / 10
x