Erstatte fastnet bredbånd med 4G eller 5G?

4G og 5G har nu været på det danske marked et godt stykke tid. Der reklameres med heftige up- og download hastigheder og i løbet af 2023 er datapakke størrelserne begyndt at være fornuftige til langt de fleste mennesker – inklusiv mig selv.

Alligevel er jeg forbeholden med at anbefale det frem for almindelig bredbånd via telefonlinjen/kabel-tv eller fiber, da du er afhængig af en lang række faktorer du ikke selv kan påvirke.

bredbånd vs 4G

 

 

Lad mig forklare…

4G+5G Teknologien

I Danmark har vi valgt at kalde det 4G. Det er en overbygning til 3G standarden, og i virkeligheden 3GPP LTE. Det er formentlig mere et marketingstunt at det skal hedde 4G – men nok om det. Måden det fungerer på er at der fra teleselskaberne sættes en række master op hvor brugerne indenfor rækkevidde kan koble på og trådløst sende og modtage data.

Masten har en maksimal kapacitet, så jo flere brugere der er på, des mindre båndbredde er der til hver bruger. Du kan med andre ord være heldig og være i et område der ikke er mange på – du kan også risikere at der om aftenen hvor flere kommer hjem fra arbejde er nedsat hastighed.

Præcis det samme er gældende i forhold til 5G, udrulningen er bare ikke helt så bred som med 4G.

Det rigtige mål for en internetforbindelses kvalitet

Vi har så utrolig meget snak om hastigheder på mobilt bredbånd. Altså at du f.eks. kan komme helt op til 1.000 mbit på 5G bredbånd. 

Problemet er bare…

At det ikke er en reel indikator for en god internetforbindelse.

Hvis du 40mbit, 80 mbit nogen højere? Det er fuldstændig ligegyldigt med en høj hastighed hvis ikke du er 100% sikker på at al data kommer frem og tilbage .

Særligt internet gaming er afhængig af hurtige svartider på linjen og det får du ikke kontinuerligt med 4G/5G.

Det du skal fokusere på er derfor ping, jitter og packet loss. Al det kan du måle med pingtest.net. Dit pakketab SKAL være 0%, din ping bør være under 50ms og en jitter bør være under 30ms.

Prisen for at vælge 4G eller 5g

Ja – du kan få 4G for 19 kr. om måneden (med 5GB data), frem for at skulle betale 199 kr. om måneden for en fastnet forbindelse. Så der er da noget at spare. Bare vær opmærksom på at du kan risikere udfald og dårlig spil oplevelse ved gaming. Benytter du Facetime, Skype eller Whatsapp kan du ligeledes risikere udfald. Er det, det værd for 150+ kr. om måneden?

Min anbefaling

Tag en almindelig forbindelse fra KVIKNET. Du får trådløs router, ubegrænset data, en stabil forbindelse, og en leverandør, der har været på markedet i mange år.

Hvad er dit syn på 4G/5G?

Relaterede Artikler…

Kviknet alternativer

Kviknet alternativer

Dit Netflix abonnement stiger, og din tv-pakke stiger. Og nu stiger prisen også for dit internet - i hvert fald hvis du er kunde hos Kviknet.  Kan du leve med prisstigningen?  Vi har efterhånden vænnet os til det - og det er ikke udsædvanligt at se prisstigninger på...

Hvilket selskab er bedst?

Der findes ikke et entydigt svar på hvilket selskab, der er bedst til bredbånd. Det selskab, der er rigtigt for én er ikke rigtigt for den anden. Generelt set kan alle selskaber/udbydere i Danmark levere et funktionelt produkt. Vi hos internet-bredbånd.dk har samlet...

Telmore Play – Komplet underholdningspakke

Telmore Play – Komplet underholdningspakke

NB: Telmore har i øjeblikket  første måned til kun 99 kr - Mindstepris for 1 måned (ingen binding) 99 kr. Det må gøre ondt på konkurrenterne med udspillet fra Telmore. De leverer simpelthen markedets mest omfattende digitale satsning - der er noget for enhver smag og...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

UBEGRÆNSET HASTIGHED OP TIL 1000 MBIT!

Hiper logo
nedkanp
  • Billigt
  • Trådløs Router
  • Trustscore 4.6 / 5
x